fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תסמונת אשרמן

תוכן עניינים

מצב בו דפנות הרחם “דבוקות” זו לזו על ידי רקמה דקה העוברת ביניהן. הידבקויות ברחם נוצרות לרוב במצבים כמו זיהום רחמי או לאחר התערבות כלשהיא כמו גרידה. לא ניתן לראות את ההידבקויות באולטרסאונד והן מאובחנות רק בהיסטרוסקופיה אבחנתית וניתנות לטיפול בפרוצדורה הניתוחית.

תסמונת זו היא תוצאה ישירה של נזק לרירית הרחם הגורמת לחסימה חלקית או מלאה של חלל הרחם ו/או תעלת צוואר הרחם, וכתוצאה מכך הפחתת הדימום הוסתי, עד היעלמותו, ובנוסף אי פוריות או הפלות חוזרות. הפגיעה בחלל הרחם עשויה להיות ללא כל הידבקויות אלא רק החלפת רירית הרחם ברקמה צלקתית פיברוטית.

סיבות להיווצרות הידבקויות תוך רחמיות

נזק לרחם ההריוני – הנזק לחלל הרחם בעת הריון מוכר כגורם העיקרי לתסמונת אשרמן. נזק זה יכול להיגרם על ידי גרידת הרחם בתקופה שלאחר הלידה, לאחר הפלה ספונטנית או במהלך להפסקת הריון, וגם על ידי ניתוח קיסרי. אחד ההסברים האפשריים לכך שדוקא הרחם ההריוני מהווה גורם סיכון להופעת תסמונת אשרמן שדווקא בזמן זה מבצעים התערבויות כגון גרידה, הרמה הנמוכה של אסטרוגן בזמן ההתערבות ולאחריה, דווקא כאשר רירית הרחם תלויית אסטרוגן עבור התחדשות. בהיסטרוסקופיה אבחנתית ניתן להדגים הידבקויות רחמית ב- 40% מן הנשים שעברו הסרהכירורגית של שאריות השיליה לאחר הלידה או לאחר גרידה חוזרת.

גם נזק לרירית הרחם שלא במהלך הריון עלול לגרום לתסמונת אשרמן. לאחר גרידה אבחנתית, כריתת שרירנים, או אפילולאחר החדרת התקן תוך רחמי. הופעה של הידבקויות תוך רחמיות יכולה להופיע גם לאחר היסטרוסקופיה ניתוחית. כגון הסרת מחיצה, או לאחר כריתה היסטרוסקופית של שרירן בודד או שרירנים מרובים. הידבקויות תוך רחמיות מופיעות לעיתים קרובות בעקבות אבלציה רירית הרחם.

השילוב של נזק כמו גרידה יחד עם דלקת רחמית- זיהום, בשילוב עם מצב של אסטרוגן נמוך, עשוי לפעול כסינרגיזם ולהוביל ליצירת הידבקויות והצטלקות.

 תסמינים

הסימפטומים של תסמונת אשרמן כוללים הפרעות בוסת כולל מיעוט וסת או העדר וסת, אי פוריות, הפלות חוזרות, וסיבוכי הריון אחרים. הסיבות האפשריות לפגיעה בפוריות הינן חסימה של פיות החצוצרות, חסימה של תעלת צוואר הרחם ופגיעה ברירית הרחם ומניעת השתרשות תקינה.

 סיבוכי הריון אחרים

דווח על עליה בשיעור ההפלות, ההריונות החוץ רחמיים כולל הריונות צווארים, בשיעור לידות המוקדמות גבוה יותר, האטה בגדילה התוך רחמית (IUGR) והתפתחות שיליה חודרנית.

 בירור ואבחון

לפני המצאת ההיסטרוסקופ, צילום הרחם היה קו הבירור הראשון להערכת חלל הרחם. גם כיום, רופאי נשים רבים מתייחסים לצילום הרחם כאל הבדיקה הראשונית. ניתן בעזרת צילום הרחם לראות פגמי מילוי, פיות החצוצרות מעבר צבע ופיזור. אך אין ספק היום כי ההיסטרוסקופיה האבחנתית היא בדיקת הבחירה הנותנת תמונה ישירה של חלל הרחם מיקום ההידבקויות ומצב הרירית. בדיקת האולטראסאונד עשויה לסייע בזיהוי הרירית או תגובה לטיפול אסטרוגני, וניתן להיעזר בבדיקה לא פולשני זו כאשר פעולה אחרת כגון היסטרוסקופיה או צילום רחם אינם אפשריים בעיקר כאשר החלל חסום לחלוטין, בדיקת אולטראסאונד עשויה לתת מידע לגבי הרירית מעל אזור החסימה ולנבא הצלחה לאחר הניתוח ההיסטרוסקופי.

טיפול

מטרת הטיפול בתסמונת אשרמן לשחזר את גודלו וצורתו של חלל הרחם, למניעת הישנותם של הידבקויות, לסייע בהתחדשות רירית הרחם הפגועה, ולשחזר התפקוד התקין לשם השגת הריון תקין.

 היסטרוסקופיה ניתוחית

היסטרוסקופיה ניתוחית נחשבת לטיפול המועדף בתסמונת אשרמן בשל אופיו הזעיר פולשני ובעיקר בזכות הראיה הישירה. הפרדת ההידבקויות מתחילה קרוב לצוואר ואט אט מגיעים לאזור הפונדוס והקרניים. לפעמים, ניתן להפריד הידבקויות ע”י עצם המגע של ההיסטרוסקופ, ללא צורך בשימוש בחשמל. במקרים רבים ניתן לבצע זאת בעזרת מספריים או חיתוך לייזר או דיאתרמיה. לשימוש במספריים יתרון כי הוא מאפשר פתיחת הידבקויות ללא שימוש באנרגיית חום ויתכן שמפחיתה פגיעה ברירית הרחם וסיבוכים הקשורים בפגיעה טרמית. השימוש בחשמל לטיפול בהידבקויות תוך רחמיות כולל מחט מונופולרית או ביפולרית (Versapoint).

ניתוח חוזר

עקב השכיחות הרבה של הידבקויות תוך רחמיות חוזרות ונשנות, יש לידע את המטופלות על האפשרות לניתוח חוזר. זה נכון במיוחד במקרים של הידבקויות קשות בהן הצורך בניתוחים חוזרים גבוה. סיבוכים במהלך פתיחת הידבקויות כוללים ניקוב של הרחם (פרפורציה), דימום, דלקת אגנית, והחמרת ההידבקויות.

 מניעת הידבקות חוזרת לאחר הניתוחֿ

התקנים תוך רחמיים למניעת הריון (DUI) – החדרת התקן תוך רחמי היה בשימוש נרחב לשם מניעת הידבקות חוזרת ודווח כיעיל במספר מחקרים. ההמלצה היא על שימוש בהתקן ספירלה- לולאה ולא בהתקן נחושת העלול לגרום לתגובה דלקתית. התקנים אלו אינם בשימוש זמין במדינות רבות כולל ארה”ב. עד כה, לא בוצעו מחקרים אקראיים מבוקרים,

אשר בדקו את התועלת של התקן תוך רחמי המכיל נחושת במניעת הידבקות לאחר ניתוח. החדרה של התקן תוך רחמי עלול לשאת גם סיכון קטן של ניקוב הרחם. למרות הדיווחים על הצלחות, השימוש בהתקנים הולך ופוחת.

על נושא התקנים תוך רחמיים תמצאי הסבר מפורט בהמשך הספר.

לסיכום

תסמונת אשרמן היא תסמונת כלל עולמית. היסטרוסקופיה מהווה שיטת הבחירה של הבירור והטיפול בתסמונת זו, אך דורשת ניסיון ומיומנות רבה. הטיפול עדיין מהווה אתגר, וסיכויי ההצלחה תלויים בדרגת החומרה. ניתוח חוזר עשוי להיות נחוץ במקרים מסוימים, אבל לא תמיד מביא לתוצאה הרצויה. לאלו המצליחות להשיג הריון לאחר ניתוח, דרוש מעקב קפדני אחר ההריון עקב שכיחות גבוהה יותר לסיבוכים. מחקרים עתידיים צריכים להתמקד בהיבטים של התחדשות רקמת רירית הרחם כמו גם מניעת היווצרות הידבקויות לאחר התערבות כירורגית.

שתפי את המאמר:

פייסבוק
וואטסאפ
אימייל
טלגרם

התחברי לאיזור האישי שלך

תביאי חברה ותרוויחי 30 ₪ במתנה!

שתפי את הקישור עם כל מי שאת מכירה ועדיין לא משתמשת במוצרים של GOOD CARE (חברות, משפחה, קולגות…) ובעגלה תחכה לך הנחה של 30 ₪ לרכישה הבאה.

אז איך זה עובד?

ברגע שאחת מחברותיך תקנה, את תקבלי מאיתנו במייל קוד קופון שיזכה אותך ב-30 ₪ לרכישה הבאה.

*קוד הקופון ימשיך לצבור 30 ₪ נוספים על כל קנייה של לקוחה חדשה נוספת ותוכלי לממשו לבחירתך.

*בהרשמתי אני מאשרת את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות של התוכנית – "תביאי חברה ותרוויחי". ההנחה מוגבלת ללקוחות חדשות בלבד!

האתר שומר שבת

נחזור לפעילות מלאה בצאת השבת

לקוחות יקרות,
משרדינו יהיו סגורים החל מתאריך 16/10 ועד 26/10 כולל.

נשוב לפעילות מלא בתאריך 27/10
מוזמנות לעשות הזמנה❤️
המשלוחים יצאו החל מתאריך 27/10.

בברכת חג שמח,
צוות Good Care

משרדי החברה יהיו סגורים לרגל החג החל מתאריך 16/4 ועד 29/4
וישובו לפעילות מלאה ב-30/4.

על כן, הזמנות שיבוצעו במהלך ימים אלה ישלחו החל מתאריך 30/4
בברכת חג שמח,
צוות Good Care

תרגישי חופשי לדבר