פוליפ הינו גידול, במרבית המקרים שפיר, של רירית הרחם. גודלו של פוליפ ברחם יכול לנוע בין מילימטרים ספורים עד סנטימטרים אחדים. פוליפ מתגלה בדר״כ באקראי במהלך בדיקת אולטראסאונד שיגרתית או במסגרת בירור להפרעות שונות כגון: דימום לא סדיר, בעיות פריון או להפלות חוזרות. בקרב נשים צעירות השכיחות נמוכה ועולה עם הגיל ומגיעה לשיאה החל מהעשור החמישי לחיים.
גורמי סיכון להיווצרות פוליפ
• השמנת יתר
• טיפול בטאמוקסיפן (תרופה לטיפול בסרטן השד)
• לחץ דם גבוה
• פוליפ בצוואר הרחם
במידה והפוליפ נמצא לאחר הופעת דימום שלאחר הבלות יש צורך בכריתתו ושליחתו לבדיקה פתולוגית, בקרב נשים
אלו שיעור בממצאים הממאירים עלולים להגיע ל כ 3-5%- .
הקשר בין פוליפ ובעיות פוריות אינו ידוע אך באם נמצא במהלך בירור פוריות פוליפ בגודל של מעל 15 מ״מ יומלץ להוציאו, גם פוליפ רחמי קטן יותר יוצא באם ימצא בקרב נשים עם אי פיריון ממושך או לאחר כשלונות חוזרים של הפריה חוץ גופית או לאחר הפלות חוזרות מקובל להמליץ על כריתתו בגישה היסטרוסקופית. האבחנה הראשונית נעשית בבדיקת אולטראסאונד, ניתן לזהות ביתר קלות ע״י הזלפת מים פיזיולוגיים לחלל הרחם – בשיטה הקרויה הידרוסונוגרפיה או בעזרת היסטרוסקופיה אבחנתית אשר ללא ספק הינה הבדיקה האופטימלית.
תסמינים
כאמור במרבית המקרים לא ימצאו תסמינים חריגים אך התסמין הנפוץ ביותר הינו דימום לא סדיר, ובמהלך בירור ראשוני ניתן לחשוד בהימצאות פוליפ ברחם בבדיקת אולטראסאונד, לעיתים מדובר בשרירן רחמי ולא בפוליפ וזאת ניתן לקבוע רק לאחר ביצוע היסטרוסקופיה ולעיתים רק לאחר כריתתו ושליחתו לבדיקה.
טיפול
טיפול הבחירה בפוליפ ברחם הינו כריתתו בגישה היסטרוסקופית. במקרים מסוימים בנשים ללא כל תלונה ופוליפ קטן
מ 10- מ״מ ניתן לעקוב ולדחות התערבות ניתוחית. פוליפ ברחם אשר גדול מ 15- מ״מ יגרום בשלב מסוים לדימום לא סדיר, או לעיתים לדימום שלאחר הבלות ולכן קיימת המלצה להסירו. בוודאי בנשים מבוגרות.
הניתוח ההיסטרוסקופי לכריתת הפוליפ הוא טיפול הבחירה במקרים אלו. אמנם פוליפ ברחם הינו סיבה לא שכיחה לבעית פוריות אך בקרב נשים אלו, עם פוליפ ברחם ואי פוריות נמצא כי הוצאתו משפרת השגת הריון.
לעיתים ניתן לבצע כריתת פוליפ ללא צורך בהרדמה, במסגרת ההיסטרוסקופיה האבחנתית, ללא צורך באישפוז וללא מתן משככי כאבים, דרך זו חוסכת טרחה רבה ומקצרת את הזמן לקבלת תשובה היסטולוגית מדויקת.
אבחון של פוליפ ניתן לעשות על ידי אולטרסאונד וגינאלי או על ידי היסטרוסקופיה. בהיסטרוסקופיה ניתן גם להסיר את הפוליפ. סיבוכים הנגרמים מפוליפים כוללים סיכוי מוגבר להפלות, בעיקר אצל נשים שעוברת הפריות מבחנה. לאחר הסרת פוליפ יש סיכוי שיגדל מחדש.