אמנם הנקה היא הדרך הטבעית והמקובלת להזנת תינוקות משחר ההיסטוריה, אך עלולות להיווצר בעיות. רוב הבעיות ניתנות לפתרון בקלות.
גודש
שדיים נפוחות וכואבים הם תופעה שכיחה ביום השלישי עד החמישי לאחר הלידה. השדיים כבדים, חמים, מלאים וקשים מחמת אספקה מוגברת של דם ולימפה, ולא כתוצאה מעודפי חלב. למרות שהמלאות אינה נגרמת על ידי כמות יתר של חלב, הטיפול המקובל הוא סחיטת חלב מהשדיים, ידנית או על ידי הנקה מוגברת. המלאות חולפת בדרך כלל תוך 24-48 שעות.
כאב בפטמות
במהלך השבוע הראשון או השני לאחר תחילת ההנקה, כאב בפטמות הוא תופעה שכיחה למדי. נשים בהירות נוטות לסבול יותר מכאב זה. הכאב חזק ביותר ברגע שהתינוק מתחיל לינוק, והוא שוכך עם המשך ההנקה.
להלן מספר עצות מועילות למניעת כאב והתבקעות הפטמות:
• ודאי שהתינוק אוחז בפיו את כל הפטמה ומרבית שטח העטרה, ואינו 'לועס' את הפטמה לבד.
• אין להשאיר את הפטמות לחות. יש להחליף כריות הנקה וחזיות לעיתים קרובות. רצוי לא להשתמש בכריות הנקה או בחזיות בעלות ביטנה מבדים סינטטיים.
הסובלות מכאבים תוכלנה להקל על עצמן בדרכים הבאות:
• ללבוש בגד שאינו נצמד לאיזור זה.
• אקמול לפני כל הנקה.•סמוך להנקה להוציא מעט חלב כך שהתינוק לא יצטרך לינוק בחוזקה.
• להניק מהצד הפחות כואב תחילה, ולהגביל את ההנקה מהצד הכואב ל 5- דקות.
•סמוך להנקה להוציא מעט חלב כך שהתינוק לא יצטרך לינוק בחוזקה.
•להניק מהצד הפחות כואב תחילה, ולהגביל את ההנקה מהצד הכואב ל 5- דקות.
חשוב לא להפסיק את ההנקה בעקבות הכאב. אם מתפתח גלד על הפטמה, אין לגעת בו. אם הפטמות מדממות או הכאב נמשך, יש להתייעץ עם יועצת הנקה.
דלקת השד
דלקת יכולה להופיע בכל תקופת ההנקה, אך בדרך כלל אין הדבר קורה לפני השבוע השלישי או הרביעי לאחר הלידה. צינורית חלב שנסתמה או חיידק סטפילוקוקי במקורן בתינוק מועבר לאם, הם הגורמים העיקריים לדלקת.
הסימנים לדלקת השד הם: חום, התחממות בשד הפגוע, אודם ורגישות בשד. הכאב עשוי להגיע עד לאזור בית השחי. הטיפול המומלץ: מנוחה, צריכת נוזלים מוגברת והמשך ההנקה!
המנוחה חיונית להחלמה. אין לדאוג שמא התינוק יחלה אם ימשיך לינוק משד מזוהם, שכן אותם חיידקים מצויים תמיד בפיו. ההנקה אפילו תקל על כמה מהסימפטומים ותאפשר המשך זרימה של חלב. קומפרס חם יש בו כדי להקל על הכאב.
אמקול יקל על החום ועל הכאבים, איך אין לקחת אנטיביוטיקה ללא הוראת רופאה.
אבצס (מורסה) בשד הוא סיבוך חריג של דלקת השד, העלול לחייב הפסקה זמנית של ההנקה מהשד הפגוע. טיפול רפואי ואנטיביוטיקה הינם הכרחיים במקרה זה.